İyi Yaşam Gününüz kutlu olsun!

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2014 yılında yayınladığı raporda 2030 yılında sağlığımızı tehdit edecek en büyük tehlikenin depresyon olduğu özellikle belirtilmiş ve verilerle de desteklenmişti. Herkes, kuşkusuz ki bedenen ve ruhen sağlıklı olmak, yaş gözetmeksizin daha iyi görünmek ister… İyi olma hali, tüm dünyayı birleştiren bir eylemdir. İşte tam da böyle bir sebeple “Global Wellness Day” (GWD) hareketi ilk olarak 2012 yılında Türkiye’de hayata geçiriliyor ve sonrasında global olarak da kabul gören bir gün haline geliyor. “Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganıyla, hiçbir ticari amaç gütmeyen, kendini iyi yaşamaya adamış gönüllüer tarafından hayata geçirilen GWD, nasıl daha sağlıklı ve iyi yaşarım düşüncesine yönlendirmek amacıyla hem bireyleri hem de toplumları “iyi yaşam” konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Her yıl Haziran ayının ikinci Cumartesi günü kutlanan bu özel gün,  2019 yılında da çeşitli etkinliklerle 8000’den fazla noktada; Kanada’dan Tayland’e, İşveç’ten Güney Afrika’ya kadar 150’den fazla ülkede, 45K’lık maraton koşusundan zumbaya, Tayland ve Myanmar sınırındaki çocukların tıbbi bakımı ve Tai Chi’den yaşlılar evinin ziyaretine kadar birçok ücretsiz aktiviteler ile kutlanarak takvimlere girme başarısını göstermiştir.

Günün temel amacı,

  • Yaşamımızın kıymetini bilmek,
  • Senede bir gün de olsa durup düşünmek,
  • Şehir yaşamının stresinden ve gündelik kötü alışkanlıklardan arınmak,
  • Kendimizle barışmak,
  • Sadece bugün değil, kalan 364 günde de iyi yaşam yönünde farkındalık yaratarak motive etmek olmak olarak belirtiliyor.

Ayrıca dünyada herkesin yaş, cinsiyet, milliyet ya da sosyo-ekonomik farkları gözetilmeksizin kolayca ulaşabilmeleri ve uygulayabilmeleri amacıyla hazırladıkları 7 basit adımdan oluşan manifestoları ise şüphesiz iyi yaşama bir adım daha yaklaştırması kaçınılmaz görünüyor.

  1. Bir saat yürüyüş yapın
  2. Daha fazla su için
  3. Plastik şişe kullanmayın
  4. Doğal gıdalarla beslenin
  5. İyilik yapın
  6. Sevdiklerinizle aile yemeği yiyin
  7. Saat 22:00’de uyuyun

Önemli olan tüm adımları uygulamaktan ziyade, birkaçını bile hayatımıza dahil edebilirsek kuşkusuz ki fark yaratacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *