Yeni normale geçerken akıl ve ruh sağlığımız…

2019’un son günlerinden bu yana 175 ülkede 5 milyondan fazla vaka ile yayılan Koronavirüs salgını dünya çapında milyonları etkileyen bir insanlık trajedisi haline geldi. Sağlık yetkililerinin ellerimizi düzenli olarak yıkamanın yanı sıra, yetkililerin verdiği ortak bir sağlık tavsiyesi daha vardı: başkalarıyla temastan kaçının.

Çoğu ülke, virüsün daha fazla yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için “sosyal izolasyon” olarak adlandırılan yöntemi önerdi. Bu yeterince basit görünse de, önemli bir süre kapalı alanda kalmak insanların sürekli uyku halinde, halsiz olmasına neden olabilir, bu da sonuçta depresyon ve anksiyete gibi semptomların ortaya çıkabileceği anlamına gelebilir.

Bununla birlikte, Kaiser Aile Vakfı tarafından yapılan yeni bir ankette, Amerikalıların% 45’i koronavirüs krizinin zihinsel sağlığına zarar verdiğini hissetti (% 19’u “büyük bir etkisi” olduğunu hissetti).

Geleneksel medya ve sosyal medya yayınlarımız, rutinlerimizi değiştirmek ve sürekli uyanık olmak için sıklıkla çelişen zorunluluklarla dolu ve daha kötüsü buradaki mesajların aşırı tüketimi en değerli ve temel insani fonksiyonlarımızdan birini tamamen tüketmek üzere: zihinsel sağlığımız.

Virüs salgını öncesinde bile, depresyon ve anksiyete çağımızın özelliklerini tanımlayan özellikler olarak kaydedilirken, üzerine eklenen tecrit ve belirsizlik durumu, alışılmadık koşulların stresiyle yeni sanal yaşamlarımızın – sanal çalışma, sanal okullar ve sanal aile bakımı – yeni gerçekleriyle başa çıkmamıza yardımcı olmayacak.

Buna istinaden Dünya Ekonomik Forumu, daha sağlıklı bir ‘yeni normal’ için uygulanması gereken üç alışkanlıktan bahsediyor:

  1. Her gün neler yapabileceğinize odaklanın ve ne kadar küçük olursa olsun harekete geçin. Düşük teknolojili ve hatta teknolojisiz çözümler çok önemlidir. Dışarıya çıkın ve günlük fiziksel egzersiz, rahatlama ve D vitamini dozu almak için doğayı (yerel yönergelerinizin izin verdiği şekilde) daha yavaş bir hızda değerlendirin. Bir süredir konuşmadığınız akraba veya arkadaşınızı arayın. . Hepimiz daha esnek olmayı öğrenebilir ve yapamayacağımızdan ziyade bugünle neler yapabileceğimizi kabul edebiliriz.

  1. Yeni zihinsel sağlık araç setini keşfedin – eşit şekilde şekillendirin. Anlamlı sosyal bağlantı, farkındalık, kişisel bakım, uzaktan eğitim ve daha fazlası için tüm fırsatları keşfedelim ve ustası haline gelelim. Genel olarak teknoloji kullanımımızı ve özellikle de akıl sağlığı teknolojimizi incelemek için şimdiki zamandan daha iyi bir zaman yok.

  1. Etrafınızdakileri güçlendirin. Hepimiz topluluklarımız – ailelerimiz, mahallelerimiz, çalışmalarımız, toplumlarımız – sahip olabilir ve onlara destek olabilir ve duyarlı olabiliriz. Yakın tarihli bir ABD çalışması, COVID-19’un yayılmasını yavaşlatan en etkili halk sağlığı mesajlarının, sadece kendi gündemimize değil, aileye, arkadaşlara ve diğer vatandaşlara karşı görev ve sorumluluk konularına odaklanan mesajlar olduğunu gösteriyor.

Son 3 aydır kuşkusuz ki, “bilinmeyenin gerilimini artırma” anın içindeyiz; birçoğumuz için ilk kez, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından “eski normal” in günlük yaşamın önceliklerinde nasıl geride kalabileceğini görüyoruz.

Önümüzde, hem fiziksel hem de zihinsel hijyeni iyi  uygulayan daha güçlü ve daha dayanıklı bir küresel toplum haline gelme fırsatımız var.

Şimdi bireysel ve kolektif eylemler başlatarak herkesin elini taşın altına koyma ve daha sağlıklı bir “yeni normal” e geçme zamanı!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *