Koronavirüs’ten sonra dünya nasıl değişecek?

Son 1 aydır Covid-19 pandemisinin hayatımıza girmesiyle birlikte tüm dünya olarak büyük bir değişimin içerisindeyiz. Bu süreçte, iletişim kanalları üzerinden en sık duyduğumuz cümle, kuşkusuz ki yeni bir dünya düzeninin geleceği ile ilgili öngörülerdi.  Ancak insanlık adına bu pandeminin ortaya çıkardığı çok önemli bir şey var o da teknoloji ve kültür arasındaki ilişkinin kalıcı olarak değişime uğradığı. Zira, her ne kadar bu krizden sonra teknolojik gelişmelerin tavan yapacağı söylense de dikkatimizi insancıl sorulara geri çevirmekten alıkoyamıyoruz. “doğa bize ne anlatmaya çalışıyor?”

Bunun yanında, futuristler ortaya çıkacak yeni dünyada siyasetten sosyal yönelimlere, ekonomiden kültürel olgulara kadar ne tür değişimlerin yaşanabileceğini sorgulayan düşünce egzersizleri her geçen gün yapmaya devam ediyorlar. Bunlardan bazılarını biz de sizlerle paylaşmak istedik.

Post-pandemi sürecinde öncelikle küreselleşme, uluslararası tedarik zinciri, uluslararası havacılık ve mobilizasyon düzenlemeleri kökünden değişebileceği öngörülüyor. Diğer yandan, şu günlerde de her zamankinden daha fazla deneyimlediğimiz evden çalışma ve “uzaktan eğitim” konularının yakın geleceğin en önemli gündem başlıkları arasına gireceği anlaşılıyor.  Online perakende de ise satışa yönelik hizmetlerin çığ gibi büyüyeceği de öncelikli konuşulanlar arasında.

İş yerlerinde insanın yerine robotları, drone adı verilen insansız hava araçlarını ikame etme uygulamaları yaygınlaşacak. Özellikle kargo-kurye gibi hizmetlerde bu sistemin yaygın olarak kullanılacağı söyleniyor. Hatta salgın sebebiyle bazı şirketlerin daha az işçi maliyeti için bunu fırsata çevirecekleri söyleniyor. Berkeley Üniversitesi akademisyeni ve fütürist yazar Andrew Keen ise, yeni dönemde teknoloji firmaları daha da güçleneceğini aktarıyor. Bu pandeminin aslında analog dünyanın sonunu getireceğini belirten Keen, geleneksel  şirketler devrini tamamlarken dijital dünya yükselişine hızla devam edeceğini de vurguluyor.

Yerelleşen üretim tesisleri ile dışa daha az bağımlı üretim modellerinin inşa edileceği de futuristlerin iddiaları arasında yer alıyor. Tarımdan teknolojiye yerelleşme sürat kazanacak. Bir süre küresel ticarette büyük değişimlerin görülmeyeceğini, büyük ve orta büyüklükteki ekonomilerin “içeriye dönük” modelleri tartışmaya başlayacağı da düşünülüyor.

Baştaki sorumuza dönecek olursak doğa bize bir şeyler anlatmak istiyor, burası kesin… ya teknolojinin domine ettiği ve tamamen dijitalize olan bir çağa ayak uyduracağız ya da balkonumuzda veya bahçemizde domates yetiştiren, organik tarım yapan yani natürelliğe yüzüne dönen tarafta olacağız. Bu da akıllara yeni bir soru getiriyor: “Gelecek geldi ve biz bu yeni dünyaya hazır mıyız?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *